10 Saat
Günübirlik Turlar
44 kişiler
Trabzon
Sümela Manastırı, Trabzon ili, Maçka ilçesi, Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan (Antik Yunanca adı: Panagia) deresinin batı yamaçlarında Kara (Antik Yunanca adı: Mela) tepesi üzerinde deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikteki eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olup, tam adı Panagia Sumela veya Theotokos Sumela'dır. Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Karadeniz Rumları arasında anlatılan bir efsaneye göre Atina'lı Barnabas ile Sophronios adlı iki keşiş aynı rüyayı görmüşler; rüyalarında, İsa’nın öğrencilerinden Aziz Luka’ın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryem'in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela'nın yerini görmüşler. Bunun üzerine birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon'a gelmiş, orada karşılaşıp gördükleri rüyaları birbirlerine anlatmış ve ilk kilisenin temelini atmışlardır. Bununla birlikte manastırdaki fresklerde sıkça yer alıp, özel bir önem verilen Trabzon İmparatoru III. Aleksios'un (1349-1390) manastırın gerçek kurucusu olduğu sanılmaktadır.
18 Nisan 1916’dan 24 Şubat 1918’e kadar süren Rus işgali sırasında Maçka civarındaki diğer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargahı olmuş, nüfus mübadelesi ile bölgedeki Hristiyanların Yunanistan'a gönderilmesinin ardından önemini yitirerek T.C. Kültür Bakanlığı tarafından yakın zamanda onarılana dek kaderine terk edilmiştir. Yunanistan'a mübadele ile göçen Karadenizli Rumlar Veria kentinde Sümela adını verdikleri yeni bir kilise inşa etmişlerdir. Her yıl Ağustos ayında tıpkı geçmişte Trabzon Sümela'da yaptıkları gibi yeni manastırın çevresinde geniş katılımlı şenlikler düzenlemektedirler.
Zigana geçidi, ülkemizde Karadeniz Bölgesinin doğusunda bulunan ve yıllarca karayolları anlamında önemli bir yere sahip, güzel manzarası olan 2032 metre rakımlı bir geçittir. Karadeniz bölgesinde gezilecek, görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Zigana geçidi, Gümüşhane ilimize bağlı Torul ilçesi sınırları içerisinde Zigana Dağları’ndadır. Doğu Karadeniz’i, İç Anadolu bölgesine bağlamaktadır. Trabzon – Gümüşhane yolu üzerinde bulunan geçit, ayrıca Karaca mağarasına 30 km mesafede bulunmaktadır. Geçidin kuzey tarafı genelde yağmurlu ve sisli iken, diğer tarafta güneşi görebilmek mümkündür.
Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağarada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağarası’nın havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağarası, denizden 1550 m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır.Tavandaki çatlaklardan sızan sular çeşitli damlataşı şekillerinin oluşumuna günümüzde de devam etmesine olanak sağlamıştır. Ayrıca mağara içerisinde traverten havuzları ve birkaç gölcük bulunmaktadır. Bu gölcüklerden üç ve dört numaralı salonların girişindekiler zengin su varlığına sahiptir.
Torul Cam Seyir Terası ise Orta Çağ’da savunma ve gözetme amacı ile yapılan Torul Kalesi’ne yakın mesafededir. Torul Cam Terası, 240 metre yüksekliktedir.Ayrıca Karayoluna 2 km uzaklıktadır. Türkiye’de en yakın ve ulaşılabilir cam teraslar arasına girmiştir. Ziyaretçiler muhteşem manzarasıyla karşılaştıkların da hemen telefonlarıyla eşsiz manzarayı ölümsüzleştirme yarışına girmektedirler.
Hamsiköy; Trabzon il merkezine 50, Maçka ilçesine ise 20 kilometre uzaklıkta, Zigana Dağı eteklerinde bulunan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yaklaşık bir asırdır sütlacıyla ünlü bir yerdir Yaklaşık 1300 rakımlı ve çevresi çam ağaçlarıyla kaplı Hamsiköy, turistlerin son yıllardaki ilgisi dolayısıyla konaklama ve yöre mutfağıyla da adından söz ettiriyor.
Misafirlerine turizme dönük de pek çok alternatifi bir arada sunan Hamsiköy, son yıllarda trekking ve dağ bisikleti açısından da çok uygun bir destinasyon haline gelmiştir.